maandag 17 november 2014

Proeverij KCWS 13-11-2014: "The Maltman" door Andrew Hart

Aan de vooravond van het Haagse whiskyfestival heeft de KCWS, met dank aan Whisky Import Nederland, een bijzondere gast! Andrew Hart, de brand-ambassador van "The Maltman" laat ons kennis maken met zijn familiebedrijf en een aantal van de de bijzondere single malt whisky's die door deze onafhankelijke bottelaar zijn geselecteerd.

Andrew is geboren in een whiskyfamilie dus je kunt zeggen dat de whisky hem in het bloed zit. Hij is sinds 1998 werkzaam in het familiebedrijf en heeft de eerste periode voornamelijk in Scandinavië gewerkt en ook in Zweden gewoond.



Tegenwoordig is Andrew betrokken bij alle bedrijfsonderdelen van de selectie van vaten tot marketing en is ook de brand ambassador van het bedrijf. Andrew is in zijn vaders voetsporen getreden en trots lid van "The Keepers of the Quaich".


De line-up is bekend en bestaat uit 1 blended whisky van "Meadowside Blending" en 5 single malt whisky's van "The Maltman". We beginnen met de blend, dit geeft Andrew de gelegenheid over het ontstaan van "The Maltman" te vertellen. Vader Hart heeft met zijn broer (Andrews oom) bottelaar Hart Brothers opgericht. Op een gegeven moment zijn de broers (zakelijk) uit elkaar gegaan en heeft vader Hart met zoon Andrew "The Maltman" opgericht. Andrew was op dat moment maltman bij Springbank distillery, vandaar de naam.



Royal Thistle, blended whisky
Deze blend wordt specifiek voor de Amerikaanse (d.w.z. US-) markt gemaakt. Chill-filtered omdat de amerikanen geen troebele whisky willen. De blend bestaat uit circa 20% malt-whisky zoals Miltonduff, Ben Nevis, Mortlach; speyside whiskies dus. De graan-whisky in deze blend is hoofdzakelijk afkomstig van Invergordon.
Kleur: licht geel.
Neus: zacht, honing, kruidig en fleurig.
Smaak: zacht en smaakvol, kruidig, koffie in de nasmaak. Goede blend met een eigen karakter.

Punten: 75



Ondanks dat deze in een refill-sherry vat gerijpt is, zijn er weinig (traditionele) sherry invloeden aanwezig. De ene sherry is de andere niet natuurlijk, maar dit lijkt wel een bourbon-vat.
Kleur: licht geel.
Neus: vanille en honing, licht rookspoortje.
Smaak: zacht maar vlak. Geen topper.

Punten: 78


Hapje tussendoor: mini cupcakes met olijven.


Clynelish 1997, 16yo, bourbon hogshead
Tussendoor wordt er door Andrew het reilen en zeilen van een onafhankelijk bottelaar uitgelegd.Het kopen van vaten, proeven, selecteren etc. Men probeert zoveel mogelijk de vaten te laten rijpen in dezelfde streek als waar het gedistilleerd is.
Kleur: licht geel.
Neus: beetje muf, licht rookspoortje.
Smaak: vrij zoet in eerste instantie, honing en vanille. Later een beetje ziltig. mooi gelaagd.

Punten: 82




Mortlach 1998, 14yo, bourbon cask
Met deze Mortlach is mijns inziens toch wel iets bijzonders aan de hand; volgens Andrew hebben ze met deze een aantal eerste prijzen in de wacht gesleept. Gevolg hiervan was dat deze avond er heel veel van deze whisky bij de slijter in bestelling gingen! Terwijl ik het toch niet zo'n heel bijzondere vond.
Kleur: licht geel/goud.
Neus: fruitig en zoet. Appels en bananen.
Smaak: een beetje ziltig.

Punten: 85

Hapje tussendoor: hoorntjes met pesto.


Bunnahabhain 2001, 12yo, port matured
Met deze komen we dan wél in de Premier League. Op portvaten gerijpte Bunna. Eerst was er nog wat verwarring omdat deze oorspronkelijk als laatste in de line-up stond, maar dat werd snel recht gezet.
Kleur: goud/bruin.
Neus: noten, vijgen, rozijnen. Wijn-invloeden zijn goed merkbaar. Fris en vers.
Smaak: zoet, chocolade, rozijnen etc. Heel erg lekker, ondanks het hoge alcoholpercentage niet scherp. Hoeft geen water bij.

Punten: 92



Springbank 1998, 16yo, first fill portpipe
Afsluiter van de avond is een toppertje.
Kleur: donker goud/bruin.
Neus: heel apart: meubelwas, muf, nieuw leer, lijm. Ruikt eigenlijk niet lekker.
Smaak: zoete port, rozijnen, vijgen, noten. Het muffe/vieze uit de neus komt niet terug (gelukkig!) heel erg lekker, jammer dat deze zo prijzig (circa € 140,-) is.

Punten: 92


Leuke avond. Opmerkelijk: de nasmaak van de Springbank is tot halverwege de nacht aanwezig!







maandag 3 november 2014

BTC (1): Blind Tasting Competition 2014

De Blind Tasting Competition zit er weer aan te komen! De 4e 18-daagse Open Nederlandse Blind Tasting Competitie. Waarom open? Dit jaar zijn er ook buitenlandse deelnemers; 4 uit België, 3 uit Israël en 1 uit Zweden. En verder 67 uit Nederland wat in totaal maakt dat er 75 deelnemers zijn; een record.


Een korte uitleg:

De Nederlandse whiskyclub Usquebaugh Society (US) organiseert ieder jaar een proeverij-competitie waarbij iedere deelnemer 18 'blinde' samples krijgt thuis gestuurd die dan geproefd moeten worden.
Aan de hand van deze samples moet je dan raden de regio, de distillery, de leeftijd en het alcoholpercentage. Op de website van de club vul je dit in en krijg je punten voor ieder goed antwoord. Bij ieder sample wordt één of meer hints gegeven zodat je tot een 'educated guess' kan komen. er worden alleen Schotse whisky's geproefd en iedere regio komt minimaal één keer aan bod, de regio-indeling wordt die van Whiskybase gevolgd. Deze regio indeling wijkt iets af van die van de Scotch Whisky Association. Zo kent de Whiskybase indeling de regio 'islands' en sommige distilleries liggen op de rand van een regio zodat bij de één een distillery in de Speyside ligt en bij de andere juist in de Highlands. Whiskybase geeft dan uitsluitsel.

De BTC start op 6 december en eindigt op 23 december. Het is de bedoeling dat je iedere avond 1 sample proeft en beoordeeld. Voor 22.45 uur moet je je opgave voor die dag gedaan hebben. Iedere avond wordt dan om 23.00 uur de inhoud van de sample van die dag bekend gemaakt zodat je weet wat je geproefd hebt en hoe je gescoord hebt.

Vorig jaar deed ik voor de eerste keer mee en ik ben geëindigd op de 15e plaats van de circa 60 deelnemers. Naar mijn beleving een buitengewoon goede prestatie. Maar er zit nog kans op verbetering in... Los van de prestatie is het ook nog een bijzonder leuk om te doen; iedere avond een sample proeven en beoordelen, chatten met mede-deelnemers en een beetje gokken. 



De samples voor 2014 zijn binnen, uiteraard weer veel variatie in kleur (wat verder niets zegt...).



De volgende aanwijzingen zouden kunnen helpen...:

• Iedere dag komt de whisky uit een andere regio.

• Iedere regio is minimaal één maal vertegenwoordigd.

• Het minimale alcohol percentage bedraagt dit jaar 43% (dus niet 40% zoals op de website staat).

• Alle whiskies zijn Single Malt whiskies uit Schotland.

• Een distilleerderij kan maar één keer voorkomen per BTC editie.


De maximaal te behalen score per dag is 100 punten, en is als volgt verdeeld;

• 40 Punten voor de juiste Distillery, of 20 Punten voor de juiste Regio.

• Leeftijd juist 40 Punten, bij ieder jaar verschil scoor je 10 punten minder.

• Alkohol percentage goed, 20 Punten, bij iedere 0.1% verschil scoor je 1 punt minder.

• Er is ook een optie om een cijfer voor de sample van de dag te geven. Dit levert geen punten op,

maar geeft een mooi inzicht in hoe de deelnemers de betreffende whisky waarderen.