Een bijzondere proeverij dit; het gaat niet zozeer om de whiskies maar om de combinatie van smaken. De whiskies zijn op zich niet zo heel bijzonder, een selectie uit de Diageo classic malts reeks:
Op de tafels staan zestien hapjes die de (basis-)smaken in eten vertegenwoordigen:
- pepernoten
- groene olijven
- wasabinoten
- oude kaas
- hamkaas chips
- jonge kaas
- mosterdkaas
- gezouten vlinders
- pure chocolade
- melk chocolade
- witte chocolade
- chorizoworst
- worst met rozemarijn
- harde worst
- pepermunt
- pinda's
Onder leiding van Dennis Mulder (brand ambassador bij Diageo - marktleider in de drankenwereld - samen met Ronald Anneveldt de drijvende kracht achter Whiskywijzer en daarnaast ook nog werkzaam buiten de drankenwereld als mede-eigenaar/trainer bij Demilise) gaan we deze smaken combineren. Zes maal zestien geeft 96 combinaties en 16 kleine slokjes uit een proefmaatje (2cl.) whisky; dat gaat niet lukken!
Gelukkig krijgen we wel wat begeleiding. De eerst combinatie is pepermunt met Talisker. Neem een pepermuntje, laat deze smelten op je tong en neem dan een slokje Talisker. Heel bijzonder; de rokerigheid verdwijnt bijna volledig!
Meteen een tip over hoe dit in de praktijk te brengen: neem een meloen en maak daar met een appelboor een gaatje in, giet hier een goed rokerige whisky in (bijv. een Caol Ila) en laat een nachtje staan. Snij de volgende dag de meloen in partjes en steek er een prikker in met een blaadje verse munt.
Een andere combinatie die niet goed werkt is pepernoot met Knockando, de whisky wordt heel bitter, met de Tailfire is dit al veel minder.
Wat we ook leren is dat de hapjes niet te vet moeten zijn, anders pakt een combinatie niet goed uit. Witte chocolade of jonge kaas gaan dus niet goed samen met whisky. De veertien overige smaken werken meer of minder smaakversterkend. Goede combinatie is bijvoorbeeld bittere (pure) chocolade met een fruitige whisky. De bitterheid verdwijnt en je proeft veel meer van de chocolade.
Een andere combinatie die goed uitpakt is oude kaas met een rokerige whisky als bijv. de Talisker of een Lagavulin.(Op een bord een dram Lagavulin uitschenken en daar oude kaas overheen verkruimelen en en tijdje in laten trekken.)
Wat ook goed gaat is bittere chocolade met een ziltige whisky. Zout heft bitterheid op.
Om te leren om geuren te herkennen gebruiken sommeliers soms een set met 50 geuren, deze zitten in kleine flesjes. Dennis had ook zo'n set meegenomen en er gingen een paar keer wat flesjes rond om geuren te herkennen. In de eerste ronde zat de geur van geroosterd brood, de meeste van onze tafel zaten wel in de rokerige hoek maar het brood werd door niemand herkend. Als je eenmaal weet wat het is, dan herken je het wel. De tweede was makkelijker: framboos, en dit werd dan ook door iedereen genoemd.
Veel combinaties heb ik niet uit kunnen proberen of gaven een te weinig bijzondere uitkomst. De anekdotes van Dennis waren geweldig leuk om aan te horen. Erg leuke en leerzame avond!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten