Een whiskyverzameling neemt natuurlijk veel meer ruimte in, maar het probleem blijft hetzelfde. Óf je begint met een grote kast (waarbij je een tijdje tegen een half lege kast aan kijkt) óf je begint met een kast die je steeds verder kunt uitbouwen als die vol staat.
Ik heb de verzameling in een Ikea kast staan. Het model weet ik niet meer, ik weet wel dat het model inmiddels niet meer in de handel is dus verdere uitbreiding van de kast zit er niet in. Oorspronkelijk was de kast gevuld met boeken en stond er een rijtje flessen bovenop. Maar op een gegeven moment stonden ze bovenop 3 rijen dik en dus werd er een vak leeggemaakt. Gaandeweg zijn de boeken verplaatst en is vrijwel de gehele kast gevuld met flessen.
De kast bestaat uit 9 open vakken, één vak is nog in gebruik voor wat boeken en andere spullen en in één vak staan nog glazen, in de overige 7 vakken en op de bovenkant staat de whisky.
Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het na de verhuizing zal gaan en of dan deze kast dan weer terug komt maar in principe wil ik de hele kast in gebruik nemen. Het kadert ook de verzameling ook mooi af: vol is vol!
Bovenop staat een rijtje Islay whisky, Ardbeg, Bowmore en Bruichladdich. In de twee vakken eronder eveneens Islay.
In het vak links van het midden staan whisky’s van de overige eilanden: Mull, Skye, Orkney, Arran en Jura.
In het middelste vak staan de whisky’s uit de Speyside, het gebied in de Highlands langs de rivier Spey.
Midden onder staan bij elkaar de whisky’s uit de Lowlands, Campbeltown en de Highlands. Als de gehele kast in gebruik wordt genomen dan krijgt ieder een eigen vak.
Links onder staan de blends en de vatted malts en rechts onder staan whisky’s uit de ‘rest van de wereld’ (o.a. Ierland, Engeland, USA, Japan en Nederland).
Mooi per regio gesorteerd, dat wel. Maar ik zit wel eens te denken: ´misschien beter per bottelaar alles bij elkaar zetten?´ Staat wel leuk, zo´n rijtje vrijwel dezelfde flessen bij elkaar, maar als je dan iets zoekt, zoek je je wezenloos.
Of op smaak of zo? De peaty whisky´s bovenaan en dan geleidelijk naar onderen naar de meer gesherryde whisky´s. Of zoiets? Op de één of andere manier kom je daar nooit helemaal goed uit, dus vooralsnog per regio en per merk bij elkaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten