maandag 12 november 2012

Distillery bezoek #6: Ardbeg


De Ardbeg distillery ligt aan de zuidkust van Islay is het gebied dat Kildalton heet. Kenmerk van deze distilleerderijen is het hoge turf of peat gehalte van de whisky die ze produceren.
Officieel opgericht in 1815 door de MacDougall familie en in 1886 werkte al een derde van de dorpsbewoners bij de destilleerderij.

In de oude kiln is tegenwoordig het visitorcenter en de shop gevestigd.

In 1983 werd de destilleerderij tijdelijk gesloten vanwege de afnemende vraag naar whisky in die tijd. In 1989 werd de productie hervat maar de eigen mouterij bleef gesloten. De mout werd ingekocht bij de Port Ellen Maltings.
De stills van Ardbeg.

De spiritsafe.
Sherry-butts staan klaar om gevuld te worden.

In 1997 werd de destilleerderij verkocht en begon een grote restauratie die meer dan 10 miljoen Pond zou kosten. Dankzij een goede marketing  kon Ardbeg in het begin van het millennium een goede comeback maken. Vanwege de erg sterke turfsmaak kent Ardbeg een grote schare liefhebbers en de verkrijgbaarheid van oude bottelingen verhoogt de cultstatus alleen maar.

Een van de warehouses, pál aan het water.

Een uitgebreide tour doen we hier niet, we kijken een beetje rond en verbazen ons erover dat we zomaar overal naar binnen kunnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten