Tijdens ons tripje naar de Outer Hebrides (Buiten-Hebriden) bezoeken we op het eiland Lewis de distilleerderij Abhainn Dearg (spreek uit als 'Aveen Jarraek', rode rivier in Gealic). Deze bestaat sinds 2008 en produceert op kleine schaal single malt whisky. De distilleerderij zit in een afgelegen boerderij aan de westzijde van Lewis en is te bereiken via een prachtige single-track-road. Veel opsmuk is er niet en dat past ook wel goed bij dit eiland. We proberen via de website een tour te boeken maar dat geeft steeds een foutmelding en ook via een mail lukt het niet. We besluiten om er maar gewoon naar toe te gaan en dan zien we wel.
De tours zijn voor vandaag vol maar we kunnen wel reserveren voor morgen. Én we krijgen alvast per persoon 2 kleine proefbekertjes mee om alvast voor te proeven: een met een PX-cask finish en een met een Oloroso-cask finish, beide op cask-strength. Die gaan we vanavond alvast proberen.
De volgende ochtend zijn we keurig op tijd voor de tour. Eerst een korte introductie en dan naar de malterij. Bij Abhainn Dearg wordt alles ter plaatse gedaan met alleen producten van het eiland Lewis, op de gist na. Er is niemand die gist produceert op Lewis.
|
De mout"vloer"
|
Na het malten wordt de natte gerst uitgespreid op een soort tafel van circa 1 bij 2 meter, vervolgens wordt onder de tafel in een kachel een stapel turf aangestoken en wordt de schoorsteen afgesloten. De ruimte vult zich dan met rook en dus ook de natte gerst. Na een dag wordt de schoorsteen weer open gezet en wordt het turfvuurtje weer opgestookt om de gerst verder te drogen. Leuk om te zien hoe dit op kleine schaal gaat.
Vervolgens gaat de tour naar een andere schuur waar de mashtuns en de distilleerketels staan. De ketels zijn wel van koper (uiteraard) maar verre van glanzend, geheel in stijl met de rest van de distilleerderij en het eiland.
|
Overzicht van de distilleerderij vanaf de stills
|
|
De stills
|
Na uitleg over het distilleren gaan we naar het warehouse in een andere schuur. Hier liggen de vaten opgeslagen. We zien hoofdzakelijk bourboncasks, maar ook een paar kleinere vaten. De grote sherrycasks zien we niet, maar dat zegt ook niets. De output van de ketels is zo klein dat een sherrycask amper in één keer gevuld kan worden....
De tour wordt uiteraard afgesloten met een proeverij. Wij moeten nog rijden maar proeven wel de 10 jaar oude en nemen de Madera-cask-finish mee in een plastic bekertje.
Ik heb een aantal jaren terug al eens een 50ml proefflesje gekocht van Abhainn Dearg en ik weet wel dat ik die nog behoorlijk 'stroef' van smaak vond. Tien jaar in een vat doet de spirit veel goeds en we schaffen dan ook de
10 jaar oude aan, gebotteld op 46%.
|
De ontvangstruimte
|
Bijzondere distilleerderij, er is weinig tot geen moeite gedaan om het een beetje opsmuk te geven en eigenlijk past dit wel bij dit eiland. Alles straalt uit dat het op een zaterdagmiddag in elkaar gezet is. Dat is uiteraard niet zo; het aanvoer van bouwmaterialen vanaf de vaste wal is hier kostbaar en men steekt duidelijk liever het geld in het hoogst noodzakelijke. Mooi ook om te zien hoe eenvoudig het stoken van whisky eigenlijk is. Geen glimmende ketels of fancy gebouwen, maar wél een eerlijk en goed product afleveren. Als je ooit op Lewis bent is dit een bezoek waard.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten