dinsdag 3 april 2012

Samples


Tegen de tijd dat een fles bijna leeg is, giet ik een beetje over in een klein flesje van 5cl. Een krabbeltje met een stift op de onderkant van de grote fles geeft aan dat er een klein sampletje van gemaakt is.
De bedoeling is om de sampletjes te bewaren en een keer… zeg… op of rond mijn 50e verjaardag of zo, open te maken en genieten van ‘hoe goed die whisky vroeger toch was’.
Niet elke whisky komt hiervoor in aanmerking, het moet wel een klein beetje bijzondere zijn, bijvoorbeeld een single cask botteling of uit een kleine serie, of één die heel erg lekker is natuurlijk!

Zie het een beetje als een foto die je bewaart om er later eens op terug te kijken. Ze dienen ook een beetje als referentie, je zou een vergelijking kunnen maken tussen het ene vat en een andere uit een zelfde serie.
Zo’n klein flesje is nu eenmaal makkelijker te bewaren dan een grote fles waar maar een heel klein beetje whisky in zit. Voordeel is ook dat er minder zuurstof in een klein flesje zit waardoor de smaak en geur beter behouden blijft.
Deze verzameling miniflesjes neemt langzamerhand steeds grotere vormen aan, ik denk dat er nu zo’n stuk of 30 flesjes met verschillende whisky’s staan.

De etiketten zijn van eigen ´ontwerp´ , vrij sober en geven alleen maar de hoogst nodige informatie:
-          distillerynaam en naam van de whisky en/of serie;
-          datum van samplen;
-          soort whisky (blend, single malt of vatted malt);
-          land of regio;
-          bottelaar;
-          datum van distilleren;
-          datum van bottelen;
-          leeftijd;
-          alcoholpercentage;
-          gekleurd ja of nee;
-          chillfiltered ja of nee;
-          caskstrength ja of nee;
-          single barrel ja of nee;
-          soort vat en vatnummer;
-          flesnummer.

Is dit nuttig? Nee. Het geeft alleen het ´nerd-gehalte´ aan van ondergetekende. En over een jaar of tien of zo lekker grabbelen in een doos met kleine flesjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten