donderdag 7 februari 2013

Proeverij BMW GS-club 02-02-2013

Huh, een whisky proeverij van een motorclub? Jazeker, dat kan!

Net als voorgaande jaren was huize Dorst de locatie. Organisator Rob was afwezig en de back-up in de vorm van Pieter ontbrak ook met als gevolg dat uw blogger de honneurs moet waar nemen.
Rob had wel een mooie serie whiskies verzorgt zodat er genoeg te genieten viel.

Uiteraard moest er eerst gegeten worden, Hans had een perfecte maaltijd verzorgt met gerechten waarin whisky verwerkt zat. In het voorafje een Highland Park en in het hoofdgerecht een Jura.
Overheerlijk!



En dan de whisky's: we begonnen met een Auchentoshan 11yrs Hart Brothers. Prima whisky om een avond mee te beginnen. Bourbon cask, 46%, een goede en degelijke whisky. Wegens gebrek aan voorbereiding mijnerzijds kon ik niet heel veel anders vertellen dat Auchentoshan distillery vlak bij Glasgow gelegen is en dat het onder de Lowlands valt.
Tasting notes: fris, vanille, bloemig en kruidig.
Punten: 'ergens laag in de 80' (ik heb het niet ter plekke bijgehouden...)

De volgende was een Hazelburn Sauternes 8 yrs. Vijf jaar in een bourbon vat en drie jaar in een Sauternes vat. Hazelburn is een merk van Springbank en wordt, net als Auchentoshan 3 x gedestilleerd en is afkomstig uit de Campbeltown-regio.
Tasting notes: lekkere donkere whisky, vrij jong en scherp maar de Sauternes finish geeft 'm veel kracht. Wat langer (zeg 12 jaar) in het bourbon vat was waarschijnlijk beter geweest en dan 3 jaar in het Sauternes vat. Bottelen op 15 jaar. Maar toch, ik houd hier wel van al waren de meningen binnen de groep wel verdeeld.
Punten: 'ergens hoog in de 80/ laag in de 90'

De derde werd de Jura 14yrs. En een combi van onafhankelijke bottelaars, Gordon & MacPhail botteling, selected by Van Wees.
Gelegen op het Isle of Jura is het een buurman van Islay maar totaal anders van karakter, veel minder peaty.
Tasting notes: vrolijk, fris en fruitig maar heeft verder weinig indruk gemaakt.
Punten: 'ergens laag in de 80'.

Daarna weer terug naar de Lowlands en weer een Auchentoshan, gebotteld door de Creative Whisky Company in de Exclusive Malts serie.
Tasting notes: goede botteling, beter dan de standaard range van deze distillery.
Punten: 'ergens hoog in de 80'

Vervolgens werd de Highland Park open gemaakt. Opnieuw een Gordon & MacPhail botteling.
Tasting notes: vrij fris, vanille, licht peaty.
Punten: 'ergens hoog in de 80'

Voordat we naar de finale gingen in de vorm van enkele very peaty whiskies werd er een speciale inbreng van Marino geopend: een Glenlivet XXV uit een fraai houten kistje. Toch wel iets bijzonders (waarvoor dank!) en speciaal hiervoor werden de glaasjes even omgespoeld.
Tasting notes: zoetig, noten, vanille, honing, rozijnen. Duidelijk de invloed van de oloroso sherry te proeven en beter in balans dan de Hazelburn van deze avond. Toch jammer van die 43%, op cask strength was beter geweest.
Punten: 'laag in de 90'



Dan de finale, eerst de Port Askaig 12yrs. Port Askaig is één van de havens op Islay (de andere is Port Ellen) en de distillery die hier staat is die van Caol Ila. Bottelaar Speciality Drinks Ltd. brengt Caol Ila uit onder de naam Port Askaig. De Cask Strength editie van een paar jaar geleden is één van mijn favorieten (niet meer verkrijgbaar helaas...) dus ik was wel benieuwd hiernaar.
Tasting notes: peaty, fris en helder. Niet de kruidige ondertoon die de CS versie wél had, jammer.
Punten: licht tegenvallend, 'laag in de 80'.

Traditioneel worden de proeverijen van de GS-club afgesloten met een Blackadder Raw Cask botteling, zo ook nu: de Undisclosed Smoking Islay.
Tasting notes: olie-achtig, teer, houtskool, peat, heel veel peat.
Punten: 'halverwege de 80'



Conclusie: Weer een top-avond! Leuke mensen, lekker eten (!), goede service van huize Dorst! (waarvoor heel veel dank!) en lekkere whisky's. Jammer dat ik niets had kunnen voorbereiden want ik denk dat ik wel een proeverij kan leiden, was een hoe dan ook leuke test. Topper van de avond de Hazelburn Sauternes met de Glenlivet XXV als goede tweede, maar die valt buiten mijn budget.

Whisky's 
Auchentoshan 1999 Hart Brothers 11 years, 46%
Hazelburn 2002 Sauternes Finish Distillery Botteling, 8 years 55,9%
Isle of Jura 1995 Gordon & MacPhail, 14years Selected by Van Wees, 57,8%
Auchentoshan 1998 Creative Whisky Company, Exclusive Malts, 13 years, 56,5%
Highland Park 2001 Gordon & MacPhail, Cask Strength 11 years, 57,7%
Glenlivet XXV batch 40347, Distillery Botteling, 43,0%
Port Askaig (Caol Ila) Speciality Drinks Ltd, 12 years, 45,8%
UD Smoking Islay Blackadder Raw Cask 2010, 10 years, 59,6%

Geen opmerkingen:

Een reactie posten