maandag 22 oktober 2012

Distillery bezoek #3: Loch Ewe Distillery


Via een mooi toertje langs de noord- en westkust van Schotland komen we in Aultbea waar we de Loch Ewe distillery bezoeken. Erg bekend is deze distillery niet en erg strikt genomen produceren ze ook geen whisky maar alleen ‘new spirit’. Het idee achter deze distillery is dat ze whisky maken zoals het ca. 200 jaar geleden werd gedaan toen whisky stoken nog illegaal was.
Overzicht van de distillery.


Nadat we ons gemeld hebben krijgen we een rondtour (haha) door de distillery. Nou ja, tour… , bij wijze van spreken dan want alles gebeurt in een ruimte van ca. 5 x 5 meter!


Er staan 2 van deze stills, inhoud ca. 120liter.

In de still wordt het beslag gemaakt met water en kant-en-klare gemoute gerst. We hebben nog gevraagd waarom ze niet zelf de gerst mouten maar het antwoord is in de vertaling verloren gegaan.


Agnes roert de wash in de still.
Hierna gaat het beslag in een groene kliko (!)die dienst doet als washback en gaat de gist erbij. Met een aquariumverwarmer wordt het beslag (wash) op de juiste temperatuur gehouden. Als de gist is uitgewerkt gaat het hele spul weer de still in en wordt er voor de eerste keer gedestilleerd. Hierna wordt de still goed schoongemaakt en gaat het weer terug de still in voor de tweede destillatie. Ondanks dat er twee stills staan wordt er eigenlijk maar één gebruikt. Het koelwater voor de condensors komt uit een kunstmatig gecreëerd bergstroompje.
De washbacks (groene kliko's!)

Condensor.
Kunstmatig bergstroompje zorgt voor
het koelwater voor de condensor.
Vervolgens gaat de spirit in kleine vaten van 5 tot maximaal 10 liter en wordt opgeslagen in het ‘warehouse’; een ruimte van ca. 3 x 5 meter! Hier ligt maar een handvol vaten die telkens weer opnieuw gebruikt worden. Om de vaten een beetje in conditie te houden gaat er, wanneer er weer één leeg is, een halve liter rum, sherry of port in en worden de vaten regelmatig met de hand geschud. Deze inhoud gaat er pas weer uit als er new spirit in gaat. 
Het warehouse...
In het naastgelegen hotel krijgen we een paar glaasjes om te proeven; rum, sherry en port finish. Alle drie hebben maximaal een half jaar in het vat gelegen en is dus strikt genomen geen whisky. Op de vraag waarom ze niet een vat meer dan 3 jaar laten rijpen komt het antwoord ‘dat dat vroeger ook niet gebeurde’. Vroeger werd de whisky gestookt en ging het in een vat om naar de markt te brengen waar het binnen een half jaar verkocht werd.


De glaasjes die we te proeven krijgen zijn erg smaakvol, mede doordat het rijpingsproces in kleine vaten sneller gaat. Bij deze distillery is alles ‘mini’ en grote flessen van 700ml zijn dan ook niet te koop, alleen maar kleine flesjes van 100ml en we nemen van alle drie soorten een flesje mee. Die kleine flesjes passen ook makkelijker in de motorkoffers.
Drie miniflesjes van 100ml.

Het etiket zegt alles.

Demedara Rum finish.

Jerez Sherry finish.

Ruby Port finish.


Als je een keer in Schotland bent en interesse hebt in whisky is dit écht een aanrader! Erg leuk om te zien en als je de tijd en geld ervoor hebt kun je hier ook een 5 daagse cursus doen waarbij je je eigen whisky maakt die je in een 5 liter vaatje mee naar huis kunt nemen. Kosten: ca. 1.000 pond. En daarbij; de westkust hier is ook nog eens erg mooi…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten