Via een mooi toertje langs de noord- en westkust van
Schotland komen we in Aultbea waar we de Loch Ewe distillery bezoeken. Erg
bekend is deze distillery niet en erg strikt genomen produceren ze ook geen
whisky maar alleen ‘new spirit’. Het idee achter deze distillery is dat ze
whisky maken zoals het ca. 200 jaar geleden werd gedaan toen whisky stoken nog
illegaal was.
|
Overzicht van de distillery. |
Nadat we ons gemeld hebben krijgen we een rondtour (haha)
door de distillery. Nou ja, tour… , bij wijze van spreken dan want alles
gebeurt in een ruimte van ca. 5 x 5 meter!
|
Er staan 2 van deze stills, inhoud ca. 120liter. |
In de still wordt het beslag gemaakt met water en
kant-en-klare gemoute gerst. We hebben nog gevraagd waarom ze niet zelf de
gerst mouten maar het antwoord is in de vertaling verloren gegaan.
|
Agnes roert de wash in de still. |
Hierna gaat het beslag in een groene kliko (!)die dienst
doet als washback en gaat de gist erbij. Met een aquariumverwarmer wordt het
beslag (wash) op de juiste temperatuur gehouden. Als de gist is uitgewerkt gaat
het hele spul weer de still in en wordt er voor de eerste keer gedestilleerd.
Hierna wordt de still goed schoongemaakt en gaat het weer terug de still in
voor de tweede destillatie. Ondanks dat er twee stills staan wordt er eigenlijk
maar één gebruikt. Het koelwater voor de condensors komt uit een kunstmatig
gecreëerd bergstroompje.
|
De washbacks (groene kliko's!) |
|
Condensor. |
|
Kunstmatig bergstroompje zorgt voor
het koelwater voor de condensor. |
Vervolgens gaat de spirit in kleine vaten van 5 tot maximaal
10 liter en wordt opgeslagen in het ‘warehouse’; een ruimte van ca. 3 x 5
meter! Hier ligt maar een handvol vaten die telkens weer opnieuw gebruikt
worden. Om de vaten een beetje in conditie te houden gaat er, wanneer er weer
één leeg is, een halve liter rum, sherry of port in en worden de vaten regelmatig
met de hand geschud. Deze inhoud gaat er pas weer uit als er new spirit in
gaat.
|
Het warehouse... |
In het naastgelegen hotel krijgen we een paar glaasjes om te
proeven; rum, sherry en port finish. Alle drie hebben maximaal een half jaar in
het vat gelegen en is dus strikt genomen geen whisky. Op de vraag waarom ze
niet een vat meer dan 3 jaar laten rijpen komt het antwoord ‘dat dat vroeger
ook niet gebeurde’. Vroeger werd de whisky gestookt en ging het in een vat om
naar de markt te brengen waar het binnen een half jaar verkocht werd.
De glaasjes die we te proeven krijgen zijn erg smaakvol,
mede doordat het rijpingsproces in kleine vaten sneller gaat. Bij deze
distillery is alles ‘mini’ en grote flessen van 700ml zijn dan ook niet te
koop, alleen maar kleine flesjes van 100ml en we nemen van alle drie soorten
een flesje mee. Die kleine flesjes passen ook makkelijker in de motorkoffers.
|
Drie miniflesjes van 100ml. |
|
Het etiket zegt alles. |
|
Demedara Rum finish. |
|
Jerez Sherry finish. |
|
Ruby Port finish. |
Als je een keer in Schotland bent en interesse hebt in
whisky is dit écht een aanrader! Erg leuk om te zien en als je de tijd en geld
ervoor hebt kun je hier ook een 5 daagse cursus doen waarbij je je eigen whisky
maakt die je in een 5 liter vaatje mee naar huis kunt nemen. Kosten: ca. 1.000
pond. En daarbij; de westkust hier is ook nog eens erg mooi…
Geen opmerkingen:
Een reactie posten